Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19,

...
Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова разкри дали настъпва грипът у нас

„ Има смисъл да проверяваме дали сме заболели от грип, от COVID-19, респираторен вирус и всичко друго, което можем. Дали, обаче, грипът е вид А или вид Б почти няма значение за нас. ” Това съобщи пред NOVA проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ е най-добре да се направи PCR тест, за да стане ясно от какво боледуваме, само че бързите проби също оферират много добра диагностика. Има решаващо значение от какво сме заболели, безапелационна е тя.

„ Клиничните признаци на гриповете А и Б са прекомерно сходни и на процедура неразличими. Важното е да се стартира рано с приема на противогрипни лекарства, още в първите 1-2 дни от появяването на признаците ”, уточни още Христова.

Според експерта дали грипът ще доведе усложнения можем да преценим по неговата дълготрайност и когато за към седмица към момента нямаме усъвършенстване. Друг знак е когато смяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се усеща все по-отпаднал.

Вирусите също могат да доведат до затруднения, най-често при възрастни хора и такива с хронични болести.

Проф. Ива Христова съобщи, че от носенето на маски има голяма потребност, изключително в градския превоз, лечебни заведения и аптеки. По думите ѝ носенето на маска е избавило доста животи и такава би трябвало да употребяват освен болните хора, само че и тези, които не желаят да се заразят и разболеят.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР